Pàgines

dilluns, 15 de febrer de 2016

EL BALL DE BASTONS UN PROJECTE PEDAGÒGIC D'ESCOLA
EL BALL DE BASTONS, TREBALL INTERDISCIPLINAR
El grup ha treballat aquest ball de manera interdisciplinar i per tant és un material que es pot utilitzar tant des de diverses assignatures per aconseguir un objectiu d'educació competencial, com formant part d'un crèdit de síntesi. L'important és que no es quedin solament en l'aprenentage del ball sino que adquireixin diversos aspectes culturals i socials.

Cal que l'alumnat tingui una visió històrica i cultural que es pot treballar des de diferents assignatures principalment de l'àrea social així aprendran competències diverses. Segons les dinàmiques dels centres hem fet diversos treballs metodològics: treball de la part històrica i social per part del professorat de Socials, treball musical per part del professorat de Música i la part d'activitat física, és a dir ballar, per part del professorat d'Educació Física; en altres centres tot s'ha fet per part del professorat de Música; a altres centres el professorat de Música ha fet la part musical i històrico-social i el d'Educació Física la part de ball.

CONSTRUCCIÓ DELS BASTONS
Els bastons s'han construit dins de Tecnologia donant a l'alumnat un paper actiu. S'han comprat barres de fusta de pi de 3 cm. de gruix i d'un metre de llargada i s'han tallat a 50 cm. Després s'han polit les puntes amb paper de vidre fi. Nosaltres ho hem fet així, encara que en altres centres hi ha professorat que ho fa tallant pals d'escombra, però es trenquen més, malgrat aixó si s'han de construir molts, pot resultar més económic.

BALL DE BASTONS
Considerat un dels balls tradicionals de Catalunya que son singulars als Països Catalans (Catalunya, Comunitat Valenciana i Aragó). Interessant dansa en que els dansaires ballen picant amb els bastons fent pasos, girs i salts(a vegades sota cama) al so dels instruments de música tradicional.

ORIGENS HISTÒRICS
No hi ha unanimitat sobre els orígens del ball de bastons, molt populars al segle XV, persisteixen en França, Itàlia, Anglaterra i País de Gal·les (Morris dance), Espanya (paloteo troqueado) i Portugal (dansa de pauliteiros). A les cultures del Magreb també hi ha danses tradicionals amb bastons, com la Raks Al Asseya d'origen egipci (conegut també com a saidi, com la música i ritme d'aquesta dansa) o latahtib, i alguns passos d'algunes d'elles s'han integrat dins de l'anomenada dansa del ventre.Les primeres referències escrites daten del 1151 (SXII), quan durant el banquet de les noces del comte Ramón Berenguer IV amb Peronell d'Aragó es va fer un ball de bastons. Eren ballats solament per homes però des dels anys 1960 s'han incorporat les dones, essent actualment colles tant mixtes com masculines o femenines.

MÚSICA DEL BALL DE BASTONS
Històricament sempre s'ha ballat amb grallas i timbal, també s'utilitza el flabiol; i en pocs casos el violí, l'acordeó o el sac de gemecs

BIBLIOGRAFIA
Les músiques del ball de bastons i el seu context” Autors: Robert Rovira i Àngel Vallverdú
Cossetània edicions.776 pàgines. 880 Il·lustracions ISBN: 84-9791-129-6
S
inopsi del llibre:
Diversos estudis han tractat sobre el ball de bastons des d’una perspectiva local o poc aprofundida. Això ha fet que la majoria de la informació hagi estat fins ara dispersa. Les músiques del ball de bastons i el seu context ens mostra la pràctica totalitat de melodies que serveixen ara i havien servit antigament per a poder ballar aquesta dansa ancestral i viva. En aquest llibre hi podreu trobar partitures amagades fins ara en arxius, tonades que ja no es ballen però que hem pogut rescatar de la memòria d’antics bastoners i, no cal dir-ho, les músiques que continuen vigents. Tot això junt amb informació i fotografies de les colles de ball de bastons de tot Catalunya, perquè aquestes músiques que us oferim no quedin fora de context. Així doncs, aquest llibre és una eina important per constatar la grandíssima riquesa del ball de bastons des d’una de les seves vessants primordials: la música.Un treball de 8 anys que recull 786 partitures, classificades per comarques i amb forces explicacions i context en un viatge que comença al Baix Ebre i acaba a l’Alta Ribagorça.
Biografia del autors:
Robert Rovira i Ferré (l’Arboç, Baix Penedès, 1952) va iniciar-se en el món de les danses tradicionals als deu anys, i l’any 1970 començà a ballar com a bastoner amb el Ball de Bastons de l’Arboç. Promotor i fundador d’entitats, forma part de la junta de diverses associacions de l’Arboç, la seva localitat. Ha estat professor de l’Aula de Dansa Tradicional i Popular de la Generalitat de Catalunya. Des de l’any 1982 fa tasques d’investigació de la cultura popular i tradicional, sobretot del ball de bastons. Va ingressar a la junta directiva de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya l’any 1989, en qualitat de secretari, i des del 2001 n’és el president. Àngel Vallverdú Rom (Montbrió del Camp, Baix Camp, 1973) s’inicià en el món de la música tradicional de manera autodidacta, amb la gralla, i formà part del grup Grallers del Col•lectiu Reusenc d’Activitats Culturals. Després s’interessà pel flabiol i el tamborí, i el 1994 començà a rebre classes del prestigiós flabiolaire Xavier Macaya, el qual li ensenyà la tècnica. Actualment és secretari de la Coordinadora de Balls de Bastons de Catalunya i gerent del Festival de Música de Montbrió del Camp.

REFERÈNCIES TECNOLÒGIQUES
Hi ha un blog sembla que està parat, però hi ha però hi ha molta història i un munt de referències del mon bastoner.

HISTÒRIA DEL BALL DE BASTONS DE VILAFRANCA DEL PENEDÉS
Video de VTV (Vilafranca) de 8 minuts i 4 minuts, s'enllacen sols.

Qüestionari sobre els videos

  1. Material en que estàn fets els bastons .Versos d'Antoni Massanell
  2. Origen del ball de bastons i història
  3. Vestuari
  4. Tipus de balls que hi ha. Quants balladors hi ha? Quan es balla?
  5. Instruments musicals que acompanyen el ball de bastons. Peces musicals, cóm es diuen?

RECURSOS DIDÀCTICS
Resum del video tutorial
Origen: El ball de bastons es diu així per l'instrument que porten els dansaires -els bastons- fets de fusta dura, originariament eran els radis de les rodes dels carros.
Cada zona de Catalunya ( i cada poble) té el seu propi ball de bastons. Aquest ball s'ha ballat amb la música de "La primera" però la coreografia és de "El Virolet", ja que és una de les més senzilles, malgrat això te els pasos bàsics, encara que no hi ha salts i cops per sota la cama.
Començament: Posició inicial amb els peus junts i bastons a les espatlles fent el ritme inicial, fer el ritme de colpeig sense desplaçament: primer, picant al terra; segon, entre els dos bastons; tercer, dreta contra dreta del company i quart, esquerra contra esquerra.
Agrupacions: Com bàsicament son agrupacions de vuit persones, hi ha de diversos tipus, aquestes son senzilles 1: 2 agrupacions de 4, 2 parelles es giren , i 2 es desplacen tocant a terra fins tocar amb un altre company; 2: 2 agrupacions de 4 en quadre, les dos en diagonal picant creuat per dalt al mig i l'altre parella per baix.
S'acaba, fent tot el ball amb la coreografia completa, així tothom haurà picat amb els bastons amb tothom, tant fent de parella com en les agrupacions diferents.
Música: S'ha utilitzat "La primera" amb una versió (sembla ser) que van tocar els graellers del Garraf i Penedés, s'ha escollit per ser més adequada a l'edat, per tenir un ritme més viu que amb la música del Virolet.
La Música de ball de bastons "La primera", es pot trobar a: El ball de Bastons. Diferents intèrprets (Generalitat de Catalunya 2002) temes monogràfics Sèrie 2 vol.2. Podeu escoltar-la a http://www.goear.com/listen/c92a8c8/la-primera-ball-bastons-ball-bastonsLa professora Núria Rué i Cardús va fer un projecte pedagògic per l'alumnat de 6è de Primària a l'escola Josep Ventalló de Terrassa. És un exemple més de com la cultura tradicional pot ser un projecte d'escola i influent a diferents entitats de la ciutat.